Vaccinatie

Tegenwoordig wordt steeds vaker de vraag gesteld of al die inentingen dan geen kwaad kunnen. Tenslotte wordt elke keer een soort inspanning gevraagd van het afweersysteem. Het antwoord is dat met de momenteel beschikbare vaccins die risico's uiterst klein zijn: de voordelen van regelmatig enten zijn oneindig veel groter dan de nadelen. Natuurlijk is het wel goed om kritisch naar de inentingen te kijken. Zo is het de vraag of het echt nodig is elk jaar een complete cocktailenting te geven.

Het is inmiddels bekend dat de beschermingsduur niet voor alle componenten uit deze cocktails hetzelfde is. Voor niesziekte is dat een jaar, dus katten moeten daar echt elk jaar voor worden ingeënt. Maar voor kattenziekte is de beschermingsduur veel langer, dus daarvoor is elk jaar enten niet nodig.

Een ander punt is dat ook zaken als leeftijd en leefomstandigheden een rol spelen. Bij een oudere kat (een "senior" huisdier) is het afweersysteem niet altijd meer in topvorm: die hebben dus wat vaker de hulp van een inenting nodig. Dit alles betekent dat vaccineren meer maatwerk zal gaan worden. En dat betekent dat wij bij de eerstvolgende gezondheidscontrole van uw kat in overleg met u een voor uw situatie passend entschema zullen opstellen. Zo bereiken we een optimale balans in de gezondheid van uw huisdier.

In overleg met uw dierenarts worden de componenten van de jaarlijkse vaccinatie bepaald. Hierbij spelen de leefomstandigheden van uw kat een belangrijke rol: de leeftijd van uw kat en de infectiedruk (pension, binnen- of buitenkat, tentoonstelling) en een bezoek aan het buitenland. Ook wordt de bestrijding van parasieten (teken, wormen en vlooien) met u besproken.

Dat een kat gevaccineerd is, wil niet zeggen dat de kat nooit ziek zal zijn/worden. Vergelijk de vaccinatie met de griepprik bij de mensen. Je kunt ondanks vaccinatie ziek worden, maar de ziekte is niet levensbedreigend. Een vaccinatie heeft tijd nodig om te settelen in het lijf. Ook hier kunnen ziekteverschijnselen bij gepaard gaan. De reactie verschilt per kat, net als per mens.

Als uw kat meegaat naar het buitenland is een rabiësvaccinatie verplicht. Ook een chip (of tatoeage) en een officieel Europees Dierenpaspoort zijn verplicht. Voor de Rabies vaccinatie adviseren wij deze minimaal 1 maand voor vertrek toe te dienen. Daarnaast hebben sommige landen nog aanvullende eisen.

 

Jonge kat

Volwassen kat

9 wkn

12 wkn

1 jaar

2 jaar

3 jaar

4 jaar

Etc.

Kattenziekte

 

 

 

Niesziekte

 

Bordetella

Advies: minimaal 30 dagen voordat de kat naar een pension gaat.

Rabies

Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland.

© 2012 - 2024 Cattery Ailuro`s | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel